Så tränar du skonsamt med gummiband

Du behöver inga tunga vikter för att få definierade muskler. Genom att använda ett gummiband i din träningsrutin kan du på ett skonsamt sätt öka svårighetsgraden på dina vanliga styrkeövningar. Här får du de bästa tipsen på hur du tränar med gummiband.

Gummiband är ett mycket smidigt och praktiskt träningsverktyg som kan användas både för styrketräning, rehabilitering och stretching av hela kroppen. Gummiband finns i flera olika varianter och de kan användas både hemma och på gymmet. Det är även ett effektivt träningsverktyg att ta med på resan.

Anledningar till att använda gummiband

Det finns många anledningar till varför du bör inkludera ett eller flera gummiband i din träningsrutin.

  • Variation. Gummiband gör att du lättare kan variera dina vanliga övningar. Dessutom finns det många olika sorters gummiband vilket gör att du kan skräddarsy motståndet efter ditt behov eller den specifika övningen. Hos Rehabgrossisten hittar du ett brett utbud av träningsband och gummiband.
  • Effektivt. Gummiband är ett effektivt träningsredskap som stegvis bygger upp dina muskler.
  • Skonsamt. Banden är mjuka och skonsamma mot både leder och muskler. Du Kan dessutom välja det motstånd som passar just dig.
  • Roligt. Ett träningsband gör övningarna roligare och mer utmanade.
    Går att använda överallt. Banden är smidiga och lätta och kan därför packas med i gymväskan eller varför inte i handbagaget när du ska ut och resa?
  • Passar alla. Oavsett träningsnivå och bakgrund så kan du använda ett gummiband. Nybörjare såväl som elitidrottare har nytta av träningsband.

När kan du använda gummiband?

Träningsband kan användas i princip överallt, exempelvis när du tränar hemma i vardagsrummet, utomhus i en park eller på gymmet. Det är smidigt att packa ner i väskan vilket gör att du kan ta med det på resan. Att få till träningspass på semestern kan ibland vara svårt, men med gummibandet kan du även träna i ett litet hotellrum eller på stranden. Många väljer även att ta med sitt egna träningsband till gymmet för att försäkra sig om att de har ett band med rätt motstånd.

Hur används gummibandet?

Du kan använda träningsband på flera sätt. Dels kan du ha det som motstånd, exempelvis för att träna rumpa, rygg, ben, armar och axlar. Det går även bra att använda banden som hjälp vid exempelvis pull-ups och push-ups där bandet lyfter dig. Många använder även gummiband för stretching, uppvärmning och rehabilitering.

Bandet ska användas i kontrollerade rörelser utan hastiga ryck. Belastningen ökar ju mer bandet sträcks ut, vilket gör att du enkelt kan anpassa motståndet. Du kan titta på en video online som visar hur gummibandet kan användas för träning och stretching.

Vem bör använda gummiband?

Alla kan använda gummiband i sin träningsrutin. Du har nytta av den här typen av träningsredskap oavsett om du är nybörjare eller tränar på hög nivå. Bandet används till kompletterade övningar, uppvärmning, rehabilitering och stretching vilket gör att idrottare från alla typer av sporter kan ha nytta av bandet. Det finns massor med bra övningar med gummiband du kan göra både hemma, på resan och på gymmet.